Alt çene eklemi (TME, temporomandibuler eklem) hastalıklarının belirtileri toplumun yaklaşık %50-75’inde görülmesine karşılık, bu şikayetle hekime başvuran hasta sayısı bu oranın çok altındadır. Günümüzde, her geçen gün artan yoğun çalışma temposu ve stresle beraber, temporomandibuler eklem rahatsızlıkları da artmaktadır. Hastaların, bu konuda yaşadıkları en büyük sıkıntı, bu şikayetle hangi hekime başvurmaları gerektiğinin bilinmemesidir. Temporomandibuler eklem hastalıkları, multidisipliner(özellikle protez ve cerrahi alanında uzman diş hekimleri) yaklaşılması gereken, hem kasları, hem temporomandibular eklemi oluşturan yumuşak ve sert doku elemanlarını içine alan kompleks hastalıklardır
Eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmuştur. Temporomandibular bozuklukların ortaya çıkmasında çok sayıda etyolojik faktör ortaya atılmıştır, tek bir etken yoktur. Multifaktöriyel bir rahatsızlıktır. Bu faktörler arasında sıklıkla travma, eklem laksisitesi, stres ve buna bağlı olarak bruksizm (diş sıkma) gelmektedir. Bruksizm(diş sıkma), eklemde aşırı yüklemeye neden olmaktadır. Diş yüzeylerinde aşınma, ilerleyen zamanlarda hassasiyet, yüz yüksekliğinde azalma, kas tonusunda artış, eklemde değişikliklere neden olmaktadır. TME bozukluklarını belirtileri:
Temporomandibular eklem hastalıklarının tedavisinde, diş hekimlerine büyük rol düşmektedir. Tedaviye en basitinden başlayarak, tedavi boyunca neler yapılabileceği konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Hastamızın dişlerini ve eklemini korumak için gece plağı (koruyucu plak) yapılarak tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır.
Tedavi süresince;
Tedavi ortalama 6 ay kadar sürmektedir. Vakaya göre plak yapıldıktan sonra düzenli kontrollerle tedavi süreci sonlandırılmaktadır.