• info@ozlemkoc.com.tr
  • +90 312 566 1615

Kanal Tedavisi (Endodonti)
Ankara | Batıkent

  • 15548 Görüntüleme
  • 10 Eylül 2022

Kanal tedavisi(Endodonti), diş sinirleri ve diş kökünü çevreleyen dokulardaki hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çürük, açık dentin, güncel dental tedaviler, travma ve defektif restorasyonlar sebebiyle dişin sinirleri(pulpa) kimyasal, mekanik ve mikrobiyal uyaranlara maruz kalır ve pulpa hasarlanmaya başlar. Bu duruma geri dönüşümlü pulpitis denir. Damar geçirgenliğinin artmasıyla kan akımı artar ve pulpa iç basıncı artmaya başlar. Bu durumda periferal reseptörlerde ağrı eşiğini düşürür ve dentin hassasiyeti artar. İnflamasyon başlangıç aşamasındadır keskin, kısa süreli ve etken ortadan kaldırıldığında geçen ağrılar gösterir. Böyle bir durumda kuafaj yapılmasıyla (dişin sinirlerine dokunulmadan sinire yakın kısıma ilaç uygulanıp üzerine dolgu yapılarak ) diş kurtulabilir. Geri dönüşümsüz pulpitis çoğunlukla geri dönüşümlü pulpitisin ilerlemesi sonucu oluşan pulpanın ileri derecede etkilendiğini gösteren inflamatuar bir cevaptır. Etken kaldırılsa bile inflamasyon çözülmez. Pulpa yavaş ve hızlı olarak nekroza doğru gider. Teşhis edilir edilmez kanal tedavisi yapılmalıdır.

Kanal Tedavisi Ankara

Keskin veya yoğun; bölgesel , yaygın ya da yansıyan ağrı vardır. Ağrı aralıkla ya da spontandır. Ağrı kesicilerle ağrı geçmez ve uzun süre devam eder. Soğuk bir uyaranla ağrı artmaya başlar ve uzar. İnflamasyon ilerledikçe ağrı sıcakla artıp soğukla rahatlamaya başlar. Tedavi edilmezse diş nekroz(dişin sinirinin ölmesi) olur. İlerleyen zamnalarda enfeksiyon kök ucunda kist oluşumuna sebep olur ve çene kemiğine zarar verebilir. Cerrahi müdahale veya dişin çekilmesi gerekebilir.

Kök kanal tedavisi sonrası dişiniz canlılığını kaybetmiş olsa bile ağız içinde fonksiyonuna devam eder. Dişi çevreleyen dokuların da sağlıkları korunmuş olur. Kanal tedavili dişiniz aktif bir şekilde çiğnemeye katılacağı için o bölgedeki kemiklerde de erimenin önüne geçilmiş olur.

Kanal tedavisi bittikten sonra dişteki madde kaybına göre dolgu ya da kuron restorasyonu yapılarak tedavi sonlandırılır. Eğer dişte madde kaybı çok fazlaysa kök kanalından destek alan dişin içerisine post denilen vidalar yerleştirildikten sonra dolgu yapılır, daha sonrasında kaplama(kuron) yapılabilir.

img
Bize 7/24 ulaşabilirsiniz!

Sağlığınız Bizim için Değerli...

0555 108 57 07

Otomatik Kapı Ankara

hidrolik tork anahtarı

metal Etiket

seksiyonel kapı

Mamak Akü

truck spare parts

ankara ceza avukatı

ankara şehirlerarası nakliye

bmw yedek parça

ankara boşanma avukatı

şahin ilgi