• info@ozlemkoc.com.tr
  • +90 312 566 1615

Hamilelikte Ağız Bakımı
Ankara | Batıkent

  • 2456 Görüntüleme
  • 10 Ağustos 2022

Hamileliğin ilk ve son trimestırında (ilk 3 ay ve son 3 ay) ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır. Acil tedaviler dışında anneye müdahale edilmemelidir. 2. trimestırda (3-6 aylık dönem) müdahale etmek için en uygun dönemdir. Hamileliğin sonuna kadar ertelenmesi mümkün olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. Gebelerde antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle tetrasiklin grubu antibiyotikler yeni oluşmakta olan diş ve kemiklerde kalsiyuma bağlanır, bu dokularda birikir. 1.trimestirdan sonra diş ve kemiklerde renklenmeler görülür. Gebelerde en güvenilir analjezik parasetamol grubudur(parol). Hamilelerde ilaç kullanımı konusunda çok dikkatli olmalı, özellikle ilk trimestırda(ilk 3 aylık dönem-organ ve doku oluşumunun aktif olarak sürdüğü dönem) çok zorunlu olmadıkça ilaç yazılmamalıdır.

Hamilelikte Ağız Bakımı

Gebelik sürecinde, dokularda damarlanma artar. Gebelik gingivitisi yani diş eti iltihabı gelişebilir. İnfeksiyon veya aşırı kanama nedeniyle zorunlu olarak elimine edilse bile gebelik sürecinde tekrarlayabilir. Anne adayları diş etlerindeki kanamadan dolayı bu dönemde fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve diş etlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya sebep olur. Kanasa bile fırçalama yapılarak kan dolaşımı rahatlatılmalıdır. Hamilelik gingivitisi, hamileliğin 2.ayında başlayıp 8.ayında en üst seviyeye çıkar.

Hamilelerde özellikle 1.trimestırda radyografiden kaçınılmalı, zorunlu durumlarda kurşun önlük giydirilerek, doz ve süre azaltılarak ve az sayıda film çekilerek anneye müdahale edilebilir. 3.trimestırın sonuna doğru bebek iyice büyümüştür, annedeki kardiyak değişiklikler önem kazanmıştır. Bu nedenle bu dönemde diş hekimliği uygulamaları önerilmez. Süt veren annelerde penisilin, kloramfenikol, tetrasiklin, eritromisin gibi birçok ilaç, anne sütüyle bebeğe zarar verebilir.

Hamilelik döneminde anne adayları, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidirler. Bu dönemdeki diş ve diş eti hastalıkları düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini arttırmaktadır. İlk aylarda çok sık kusmalar meydana geldiği için ağız içi daha asidik yapıdadır ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. Eğer anne kusma sonrasında ağız hijyenine dikkat etmezse çürük riski artmaktadır. Bu dönemde anne adaylarına koruma amaçlı olarak topikal flor uygulaması yapılmaktadır.

‘’Çocuğunuzun sağlıklı dişlere sahip olmasında en büyük etken: siz değerli anne adaylarısınız.’’

img
Bize 7/24 ulaşabilirsiniz!

Sağlığınız Bizim için Değerli...

0555 108 57 07

Otomatik Kapı Ankara

hidrolik tork anahtarı

metal Etiket

seksiyonel kapı

Mamak Akü

truck spare parts

ankara ceza avukatı

ankara şehirlerarası nakliye

bmw yedek parça

ankara boşanma avukatı

şahin ilgi